Det var den här tårtan som jag deltog med i Stockmanns tårttävling. Det kom in ca 200 bidrag och tyvärr så föll inte lotten på mig den här gången.
Jag tycker själv att det är en helt grym kombination av smaker, så prova gärna och gör den här.
Tårtbotten:
½dl
kakao
½dl
muscavadosocker
1.25dl
vatten
2,5dl
vetemjöl
1/4tsk
bakpulver
3/4tsk
bikarbonat
½tsk
salt
finrivet
skal från en apelsin
100g
smör
1dl
socker
2
små ägg eller 1 stort
Gör
så här:
- koka upp vattnet, blanda kakao och muscavado socker tills det löst sig. Låt svalna.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och apelsinskal.
- Vispa smör och socker så det blir krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ytterligare.
- Blanda omväxlingsvis mjölblandning och kakaovattnet i smeten. Blanda väl.
- Lägg smeten i en smord och bröad form, 20cm i diameter.
Grädda
35-40 minuter i 175 grader, provstickan skall vara torr.
Fyllning
(Apelsinkräm):
1dl
apelsinsaft
0,75g
socker
25g
smör
1msk
maizenamjöl
½dl
apelsinsaft
finrivet
skal från 1 apelsin
1
ägg
1
äggula
Gör
såhär:
- värm 1dl apelsinsaft, socker och smör i en kastrull. Sila vätskan.
- Rör ner maizenamjölet som du löst upp i ½dl apelsinsaft i vätskan.
- Tillsätt även apelsinskal samt uppvispade äggen.
- Värm tills det tjocknar.
- Låt svalna.
Saffrans
tryffel
2½dl
vispgrädde
2
gelatinblad
75g+25g
vitchoklad
0,5g
saffran
Gör
såhär:
- Blötlägg gelatinbladen
- Hacka 75g vitchoklad
- Värm grädden tillsammans med saffranen till nästan kokpunkt, ca 80 grader. Tillsätt de urkramade gelatinbladen.
- Häll grädd blandningen över chokladen, liten i taget och rör om tills chokladen smält.
- Ställ kallt i minst 2 timmar, gärna över natten.
- Vispa blandningen fluffig med elvisp.
- Vänd nu ner 25g riktigt finhackad vitchoklad
Montering
- Dela tårtbottnet en gång på längden.
- Fyll med apelsinkrämen.
- Spritsa saffrans tryffeln i toppar uppe på kakan. Pudra över kakao och dekorera ev. med choklad. (Jag använde stäeders runda tyll 14mm)
Du får bjuda på den där någon gång :)
SvaraRadera