Fyllningar och cupcakefrosting

BLÅBÄRSFYLLNING/FROSTING

Denna kräm är alldeles underbar. Len och fyllig och med mycket smak av blåbär. Den går säkert att göra med annan sylt men det har jag inte provat på ännu. Såväl sylten som krämen kan ju med fördel användas var för sig. :)

BLÅBÄRSKRÄM

Blåbärssylt


200 g Blåbär
100 g Socker
saften från ½ citron
½ Vaniljstång


Kokas på svag värme utan lock i 15 minuter, kom ihåg att skrapa ur vaniljstången men koka också vaniljstången för den innehåller mycket smak. Häll i skål och låt svalna. Plasta så det inte bildas en hinna. Låt svalna minst i 2 timmar i kylskåp men gärna över natten. Ta bort vaniljstången innan sylten används.

Tips !! Då du plastar in en kräm/sylt/sås så lägg alltid plastfilmen direkt på ytan. På detta sättet bildas det varken en hinna eller kondens!


Kräm


½ l. Vispgrädde
4 Gelatinblad
150 g Vitchoklad
+ blåbärssylten


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hacka vitchokladen. Värm grädden till 80 grader. Häll hälften av grädden över den hackade chokladen, rör tills choklad smeten är slät och glansig (om detta inte sker så blanda i mera grädde, ingen fara). Tillsätt den resterande grädden och rör runt tills du har en jämn smet. Blanda i gelatinbladen och rör om. Plasta och lägg i kylskåp minst 2 timmar eller gärna över natten.


Då såväl sylten som krämen har svalnat är det dags att vispa ihop dem. Vispas luftiga med en elvisp. Tårtan fylls eller krämen spritsas.
Krämen räcker till fyllning för två våningar i en tårta på 24 diameter eller spritsar 12 stora cupcakes.




TRYFFELMOUSSE MED BLÅBÄRSBOMBER

Detta är samma blåbärskräm som receptet ovan. Slutskedet görs lite annorlunda. Detta recept kommer från den danska konditorn Mette Blomsterberg. Kolla in hemsidan. Hon har alldeles underbara recept!


BLÅBÄRSBOMBER

Blåbärssylt


200 g Blåbär
100 g Socker
saften från ½ citron
½ Vaniljstång


Kokas på svag värme utan lock i 15 minuter, kom ihåg att skrapa ur vaniljstången men koka också vaniljstången för den innehåller mycket smak. Häll i skål och låt svalna. Plasta så det inte bildas en hinna. Låt svalna minst i 2 timmar i kylskåp men gärna över natten. Ta bort vaniljstången innan sylten används.


Kräm


½ l. Vispgrädde
4 Gelatinblad
150 g Vitchoklad
+ blåbärssylten


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hacka vitchokladen. Värm grädden till 80 grader. Häll hälften av grädden över den hackade chokladen, rör tills choklad smeten är slät och glansig (om detta inte sker så blanda i mera grädde, ingen fara). Tillsätt den resterande grädden och rör runt tills du har en jämn smet. Blanda i gelatinbladen och rör om. Plasta och lägg i kylskåp minst 2 timmar eller gärna över natten.


Då såväl sylten som krämen har svalnat är det dags att vispa ihop dem. Vispas luftiga med en elvisp. Lägg krämen i en spritspåse. Spritsa ut "bollar" i 2 cm diameter på en pappersklädd plåt som passar i din frys. Lägg i frysen över natten så bomberna är genom frusna.


TRYFFELKRÄM

150 g socker
80 g maizenamjöl
1 vaniljstång
1 l mjölk
2 äggulor
9 gelatinblad
500 g mörk choklad (ca 64%)
3 l vispgrädde
3 dl äggvitor

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skrapa ur vaniljstången och blanda kornen med lite av sockret med hjälp av spetsen på en kniv på bordet. Detta så att kornen skiljs åt från varandra. Socker, maizena och vaniljsocker vispas ihop med 1 dl av mjölken, sedan vispas äggulorna i- Den resterande mjölken kokas upp med den urskrapade vaniljstången. Så snart blandningen kokar läggs ägg blandningen i och vispas kraftigt tills krämen tjocknar. Vrid ur gelatinbladen och blanda dem i den varma smeten. Vispa kraftig. 

Chokladen hackas fint och läggs i en stor skål. Häll den varma vaniljkrämen över och vispa kraftigt tills chokladen smält och smeten är glansig. Vispa grädden till lätt skum. 1/4 del av grädden blandas i chokladen och vispas kraftigt. Häll nu chokladmassan över den resterande grädden och vänd samman. Äggvitorna vispas och vänds till sist i smeten.

Du använder fyllningen som följande:

Montera tårtan i en tårtring. Choklad tryffeln läggs på bottnet, så mycket att blåbärsbomberna kan tryckas ordentligt ner i smeten. Ta de frusna bomberna från frysen och tryck ner ett gäng i smeten. Se till att täcka bomberna med mera tryffel om det behövs. Plasta och lägg i kylskåp, kan förvaras i kylskåp upp till fyra dagar. Ta ut tårtan och dekorera på valfritt sätt!

Passar bäst med valnötsbottnar och recept på dem hittar du här. Har inte själv provat på i ett vanligt tårtbotten men borde fundera fint. Varje skikt blir drygt två cm högt så det är värt att tänka på. Var jag också skulle kunna tänka mig att detta skulle fungera bra är i form av en cheesecake alltså med ett kex/smör botten.

Detta recept är egentligen för 3 stycken tårtor á 24 cm i diameter. Så räkna utefter den mängd du behöver :) 

En super lyxig fyllning och GOD!





WHIPPED CREAM CHEESE FROSTING
300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk vaniljsocker (eller kornen från en halv vaniljstång, jag väljer alltid detta)
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)
Gör så här:
Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Spritsa nu dina cupcakes eller fyll din tårta.

RÅRÖRDA BÄR


200 g valfria bär (hallon, jordgubbar, blåbär)
2 tsk marsanpulver
ev lite socker

Gör så här:


Mosa bären med en gaffel och tillsätt marsanpulvret (och ev socker). Fyll din tårta eller använd till annat bakverk/dessert (För att den ska bli stabbig så bör du ställa in bakverket/tårtan i kylen en stund nu).



PERSIKO/MANGO MOUSSE


2 dl mixad konserverad persika och/eller mango (går även bra med jordgubbar som mixats)
4 gelatinblad
80 g floursocker
2 dl vispad grädde
1 dl turkisk yoghurt
½ vaniljstång (fröna)


Gör så här:


Lägg gelatinbalden i blöt i kallt vatten ca 10 min. Smält gelatinbladen i lite kokande vatten. Blanda dem med frunktmixen. blanda i floursockret samt yoghurten. Vispa grädden lät och blanda den försiktig i frukt krämen.
Räcker till två lager i en tårta på 24 cm.

BAILEYS OCH CHOKLADFLUFF (sockerrus)



3 dl grädde
150 g mjölkchoklad
4-6 tsk Baileys (beror lite på hur stark Baileyssmak du vill ha)
Gör så här:
Häll i grädden i en kastrull och värm upp – OBS! Det får inte koka! Hacka chokladen och häll den i kastrullen. Rör om då och då. När chokaden är helt smält  tar du av den från spisen och blandar i Baileys. Ställ in blandningen i kylen och låt den stå i ca 5 timmar eller tills den är genomkall. Vispa sedan upp den till fluff.

JORDGUBBS GLASS FYLLNING


200 g Jordgubbar


2 msk marsanpulver


50 g Floursocker


1 burk (200g) Vanilj kvarg 


½ urskrapad vaniljstång


2 dl vispad grädde


Mosa jorgubbbarna och blanda med marsanpulvret. Det går bra att använda annat snabb vaniljsås pulver ifall man inte har marsan. Detta gör så att jordgubbarna inte är så vattniga utan gör dem lite stabbigare.
Vispa ihop vaniljkvargen med sockret och vaniljfröna.
Blanda ihop kvarg blandningen med jordgubbarna och vänd ner den vispade grädden.
Denna sats räcker till två lager fyllning för en tårta på 26 cm.



GRUNDRECEPT PÅ SMÖRKRÄM (baka baka liten kaka)

Mängden räcker till att spackla två normalstora tårtor.

115 g mjukt smör

250 g florsocker

2 tsk kokande vatten 


Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.


Förslag på smaksättning


Vanilj: 1 tsk vaniljessans


Citron: 2 tsk finrivet citron- apelsin- eller limeskal


Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (d.v.s. "samma" vatten som i grundreceptet)


Mandel: 1 tsk mandelessans och 2 tsk finhackade, rostade mandlar (men då kan man kanske inte ha krämen som spackling, i alla fall inte om man vill ha en slät tårta)


Kakao: 2 msk + 1 msk kokande vatten istället för enbart kokande vatten i grundreceptet. Blanda kakaon och vattnet till en pasta och tillsätt detta i smörkrämen.



Likör: 3 tsk valfrik likör




DUMLE FLUFF (sockerrus)

Supergod fyllning till tårtor, som frosting på cupcakes eller serverad som den är i små glas med lite bär.
180g dumle

3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela Dumlekolorna i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.
Det här receptet räcker till 1-2 lager i en tårta.

LIMEMOUSSE  (sockerrus)

Receptet ger ungefär 2 lager fyllning till en normalstor tårta på 25cm.
- 1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
- 2-3 gelatinblad
- 4 dl vispgräde
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1 1/2 dl socker
- 2 tsk rivet limeskal
Gör så här:
  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan.
  • Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
  • I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
  • Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.



JORDGUBBSMOUSSE


350-400 g jordgubbar

250 g naturell färskost
1 dl turkisk yoghurt
1 dl socker
4 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Mixa jordgubbarna.
 Blanda osten, yoghurten, sockret och vaniljsockret.
 Smält gelatinbladen i en skvätt vatten (eller ev. jorgubbssaft från jorgubbarna) och blanda sedan ner i ost blandningen. Blanda i jorgubbarna.
Vispa grädden och blanda ner den.
Ställ i kylen en stund och fyll sedan tårtan. Räcker till två lager till en 26 cm tårtbotten.


CHOKLAD GANACHE

150 g choklad (mörk eller vit)
1 dl grädde
(1 msk smör)

Gör såhär:

Hacka chokladen. Värm grädden, den får inte koka.
Häll grädden över chokladen och rör den slät.

Används för att täcka tårtor med eller vispa upp en riktigt kall ganache till fluff för att fylla tårtor. 
Väljer du att täcka en tårta rör då också i en matsked smör, detta ger glans till krämen.

***

LIMECURD

Detta recept är hämtat härifrån.

Detta recept ger en sats på 1 liter.




Ingredienser

6 st lime
1.5 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska äggulor

1. Riv skal och blanda med saft från fyra limefrukter.
2. Koka upp limesaft, limeskal, strösocker och smör.
3. Sila vätskan.
4. Blanda ut majsstärkelse med saften från de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.
5. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
6. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.







Fudge frosting

Recept:

  • 120g mörk choklad, smält
  • 150g rumstempererat smör
  • 160g floursocker
  • ½ vaniljstång, fröna
Gör såhär:

Smöret vispas fluffigt, ca 1 minut med elvisp. Lägg i floursockret, lite i taget, lägg även i vaniljen. Låt vispa tills riktigt fluffigt, ca 2 minuter.
Blanda i den smälta chokladen nu på låg hastighet. Då all choklad är i vispar du frostingen glansig på medium hastighet, det här tar ca 4 minuter.
Spritsa eller bred på de avsvalnade muffinsarna.


FLUFF PÅ AHLGRENS BILAR (sockerrus)




60g bilar
3dl vispgrädde




Klipp bilarna i mindre bitar. Värm grädden försiktigt i en kastrull. Värm bilarna några sekunder i mikron, bara så de blir lite mjukare. Var försiktig så du inte värmer för länge för då blir det lätt klister.
Blanda ner bilarna i den varma grädden Fortsätt värma grädden och rör om tills bilarna har smält. Akta så grädden inte börjar koka.
Kyl, helst över natten. Vispa sedan så det blir fluffigt. 
Passar bra att fylla tårtor med, på cupcakes eller bara med lite färska bär.
Prova gärna med andra godis, t.ex. skumbananer...



HONUNGS FROSTING

1cup rumsvarmt smör
1/3 cup honung
4-5 cup floursocker
ev. lite mjölk

Gör såhär:

  • Blanda smör och honung med elvisp ca 2 minuter så det är välblandat
  • Tillsätt 2cups av floursocker. Vispa först långsamt och sedan snabbare i ca 3-5 minuter
  • Tillsätt det resterande sockret lite i taget och vispa ordentligt.
  • Tillsätt lite mjölk om du vill ha en rinnigare frosting

Denna frosting är riktigt söt, men god :) Receptet hittade jag här




HALLON MOUSSE (baka baka liten kaka)




200 g frysta hallon

en knapp dl florsocker
1oo g färskost
4 gelatinblad

2 dl grädde


Gör såhär:


  • Blötlägg gelatinbladen. 
  • Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. 
  • Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.  
  • Vispa grädden. 
  • Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. 
  • Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.


ROCKY ROAD MOUSSE

150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
valfria godis

Gör såhär:

  • hacka chokladen 
  • värm grädden till nästan kokande
  • häll grädden i omgångar över chokladen och rör om tills all choklad löst sig.
  • Ställ i kylskåp minst 2 timmar.
  • Vispa fluffigt med elvisp
  • Blanda i grovt hackade godis ( jag brukar använda Dumle, M&M, mini maränger.)

MINT-VITCHOKLAD MOUSSE (kinuskikissa)

2 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
100g vitchoklad
½dl mintlikör
100g färskost
(blå och grön färg)


Gör såhär:

  • lägg gelatinbladen i böt
  • vispa grädden
  • smält vitchokladen över vattenbad. Blanda chokladen med färskosten.
  • värm likören i en kastrull och smält gelatinbladen i denna.
  • blanda likören, lite i taget, med choklad/färskosten
  • Vänd till sist ner grädden.
  • Färga blandningen om du önskar.
  • Låt stå i kylskåpet en stund innan du fyller tårtan