fredag 23 september 2011

Limepaj på pinne

Denna syrliga cake pop blev mums.... De innehåller sockerkaka blandat med limecurd och apelsin färskost. De är täckta med maräng frosting och toppade med ett lime/blomsocker. En lyckad kombination!

Limepie Cake pop


Limecurd

Detta recept är hämtat härifrån.

Detta recept ger en sats på 1 liter.


Ingredienser
6 st lime
1.5 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska äggulor


1. Riv skal och blanda med saft från fyra limefrukter.
2. Koka upp limesaft, limeskal, strösocker och smör.
3. Sila vätskan.
4. Blanda ut majsstärkelse med saften från de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.
5. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
6. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.


Basen till cake popsen


200g sockerkaka (jag använde muffins men vilken sockerkaka bas som helst fungerar säkert bra)
2 msk Limecurd
2 msk Apelsin färskost


Blanda ihop ingredienserna rulla till små bullar och lägg i kylen så de får sätta sig en stund, kanske 30 minuter. Bullarnas storlek skall röra sig runt 2 cm i diameter om de skall sitta på pinne.





Smält lite vitchoklad och ta ut bollarna ur frysen. Doppa en pinne i chokladen och tryck in den i bullen halv vägs.  Jag använde i detta fall vanliga plast sugrör som visade sig att de inte var så lämpliga, de böjer sig lätt. Det bästa man kan använda är papperssugrör eller grillpinnar!
Lägg igen in cake popsen i kylen så pinnen fäster sig ordentligt.




Gör frostingen. Receptet har jag använt tidigare till äppel cupcakesen.

Maräng topping


200 g Floursocker
½ dl Äggvita (ca 2 stycken)
Lite lime saft



Vispa socker och vita till hård maräng. 


Täck cake popsen med maräng toppingen. Detta görs lättast med en tesked. Man kan säkert spritsa på toppingen men jag valde skeden.


Sedan var jag igång med bryle brännaren igen, men visst blir det lite häftigt med en "gräddad" cake pop. Var försiktig med brännaren runt pinnen.


Till sist dekorerar du cake popsen med lite lime/blomsocker. Det gör du som följande:


Blanda: 
1 dl socker
2 msk  råsocker
½ vaniljstång
rivet skal från 1 lime
blommor som går att äta. Jag använde mynta blommor och oregano blommor. Kolla upp om de är ätbara. Lägg i den mängden om du känner för.


Låt sockret "torka" och ta smak 1 timme innan det används.
Det här sockret kan du använda till mycket annat. Använd fantasin!




Prova på dessa!! Blev syrliga och goda. Ibland kan cake pops vara ganska söta så detta passar ifall man inte önskar nånting sött. 
Detta passar även som bidrag till månadens tävling i månadens sötsak som denna månad har temat syrligt.







3 kommentarer:

  1. SÅ SNYGG CAKE POP. LITE MER VUXEN EN.
    VERKAR MUMSIG MED

    SvaraRadera
  2. Gud vad snyggt med "snurrarna" eller "vågorna", håller med om att det ser lite mer vuxet ut. Jätteläckert!

    SvaraRadera
  3. Låter riktigt gott och det ser sjukt snyggt ut! =)

    SvaraRadera