onsdag 1 februari 2012

Danska kanelsnurror

Dessa bullar är bara nånting av de godaste. De är fyllda med smak och ännu bättre så är de lätta att laga. Receptet kommer från Mette Blomsterberg och programmet Det söta livet.


Recept:

Ca 20 st

  • 3 dl standard mjölk
  • 50 g jäst
  • 4 stora ägg
  • kornen från 1 vaniljstång. (Lägg med den ur skrapade vanilj stjälken då du värmer mjölken)
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk stött kardemumma
  • 1 msk mald ingefära
  • 100 g rörsocker
  • ½ msk grovt salt (stött)
  • 200 g rumstempererat smör
  • Passande mängd vetemjöl. Mette Blomsterberg säger att det är svårt att veta exakt mängd mjöl eftersom varje mjölsort beter sig olika. Degen skall vara glansig och spänstig, inte för hård och inte för lös.


Remonce

  • 250 g rumstempererat smör
  • 200 g rörsocker
  • 2 msk mald kanel


  • 2 uppvispade äggulor till pensling
Glasyr
  • 200g floursocker
  • lite vatten

Gör såhär:

Smula jästen i en degbunke, tillsätt ägg, kryddor, ljummen mjölk och lite mjöl och starta maskinen. Då blandningen gått ihop lägg i klickar av smöret och mera mjölk. Låt degen nu knådas så den blir glansig och smidig, tillsätt ev mera mjöl. Degen skall vara homogen och sitta ihop i en klump i maskinen.

Låt degen vila 15 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till remoncen använd en elektrisk visp så får du in mera luft.

Kavla ut degen till en 50x40 cm kvadrat. Använd så lite mjöl som möjligt men degen får ändå inte fastna på bänken. Bred ut remoncen och rulla ihop. Skär ca 1½ cm tjocka skivor från rullen med en vass kniv och lägg i formar. 
Pensla bullarna nu. Jag brukar alltid pensla bullar två gånger då blir de riktigt glansiga. 
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 35 minuter.
Pensla en gång till och grädda i 185 grader ca 15-18 minuter.

Glasyren gör du bäst i en kastrull. Värm försiktigt medan du blandar ihop socker och vatten. Detta gör så att sockret smälter en aning och stelnar snabbare då den läggs på bullen. Den skall absolut inte bli het eller koka!



Då bullarna har svalnat lägg då ev. på  glasyr. 


Njut, dessa lönar det sig att prova på!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar