torsdag 5 april 2012

Choklad tårta med saffranstryffel


Det var den här tårtan som jag deltog med i Stockmanns tårttävling. Det kom in ca 200 bidrag och tyvärr så föll inte lotten på mig den här gången.
Jag tycker själv att det är en helt grym kombination av smaker, så prova gärna och gör den här.




Tårtbotten:

½dl kakao
½dl muscavadosocker
1.25dl vatten
2,5dl vetemjöl
1/4tsk bakpulver
3/4tsk bikarbonat
½tsk salt
finrivet skal från en apelsin
100g smör
1dl socker
2 små ägg eller 1 stort

Gör så här:

  • koka upp vattnet, blanda kakao och muscavado socker tills det löst sig. Låt svalna.
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och apelsinskal.
  • Vispa smör och socker så det blir krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ytterligare.
  • Blanda omväxlingsvis mjölblandning och kakaovattnet i smeten. Blanda väl.
  • Lägg smeten i en smord och bröad form, 20cm i diameter.
Grädda 35-40 minuter i 175 grader, provstickan skall vara torr.



Fyllning (Apelsinkräm):


1dl apelsinsaft
0,75g socker
25g smör
1msk maizenamjöl
½dl apelsinsaft
finrivet skal från 1 apelsin
1 ägg
1 äggula

Gör såhär:

  • värm 1dl apelsinsaft, socker och smör i en kastrull. Sila vätskan.
  • Rör ner maizenamjölet som du löst upp i ½dl apelsinsaft i vätskan.
  • Tillsätt även apelsinskal samt uppvispade äggen.
  • Värm tills det tjocknar.
  • Låt svalna.



Saffrans tryffel

2½dl vispgrädde
2 gelatinblad
75g+25g vitchoklad
0,5g saffran

Gör såhär:

  • Blötlägg gelatinbladen
  • Hacka 75g vitchoklad
  • Värm grädden tillsammans med saffranen till nästan kokpunkt, ca 80 grader. Tillsätt de urkramade gelatinbladen.
  • Häll grädd blandningen över chokladen, liten i taget och rör om tills chokladen smält.
  • Ställ kallt i minst 2 timmar, gärna över natten.
  • Vispa blandningen fluffig med elvisp.
  • Vänd nu ner 25g riktigt finhackad vitchoklad


Montering

  • Dela tårtbottnet en gång på längden.
  • Fyll med apelsinkrämen.
  • Spritsa saffrans tryffeln i toppar uppe på kakan. Pudra över kakao och dekorera ev. med choklad. (Jag använde stäeders runda tyll 14mm)

1 kommentar: