fredag 21 oktober 2011

Systers födelsedagstårta

Min syster hade födelsedag i mitten av oktober och jag passade på att göra en test tårta som blev riktigt god! Dekorationerna kräver lite mera övning men övning ger färdighet (hoppas man i varje fall)

Bottnet är:

White Almond Velvet Cake (från sockerrus)


135 g äggvitor (ca 4 1/2 st)
240 g mjölk
1 1/4 tsk vaniljpulver (2 1/2 tsk vaniljsocker)
1 tsk mandelessens (mandelarom)
300 g mjöl
300 g socker
1 1/3 msk bakpulver
1/4 tsk salt
170 g smör, rumstempererat
Ev lite pastafärg (karamellfärg)
Gör så här:
Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelessens. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.
Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 20 cm formar och grädda på 175 grader i 25-35 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill du hellre använda en form så dubblar du gräddningstiden och kan kolla av med sticka efter minst 40 min.
Jätte bra och gott botten!

Tårtan är fylld med rårörda hallon och 

Whipped cream cheese frosting (sockerrus)
300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk vaniljsocker (eller kornen från en halv vaniljstång, jag väljer alltid detta)
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)
Gör så här:
Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Spritsa nu dina cupcakes eller fyll din tårta.
En helt otroligt god fyllning!

Tårtan är spacklad med:

Len chokladfrosting (sockerrus)


1 dl grädde
150 g mjölkchoklad
60 g smör
2,5 dl florsocker
3 msk kakao
1 tsk kokande vatten
Gör så här:
Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm. Vispa rumsvarmt smör fluffigt. Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.




Dekorationerna är gjorda i sockermassa. Det är vitarosor som jag penslat med lite guldglitter. En blomma som jag måste öva på är liljan. Denna helt ok men pistillerna blev lite i det största laget.... Tårtan är även dekorerad med mjuka guldkulor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar